U bevindt zich > home > nuttige reizigers info buitenland > Rome NL   FR   EN
 

Rome,

    

Iedereen heeft al eens van Rome gehoord, de Italiaanse hoofdstad. Een stad die minstens één citytrip waard is. En deze is, per vliegtuig, op nog geen 2 uur bereikbaar, zonder de wachttijden en inchecktijden op de luchthavens natuurlijk. Er zijn 2 luchthavens in Rome waar je kan toekomen, Fiumicino en Ciampino. Fiumicino ligt 30 km van het centrum, aan de Italiaanse kust en is de belangrijkste en wordt ook Leonardo Da Vinci luchthaven genoemd. Ciampino ligt vrij dicht in het centrum en wordt vooral gebruikt door de lowbudgetluchtvaartmaatschappijen. Deze beide luchthavens zijn met het openbaar vervoer gemakkelijk en redelijk goedkoop bereikbaar, maar natuurlijk voor een iets hogere prijs kan je met taxi of hotelbussen ook je bestemming bereiken in Rome.

Vanuit Fiumicino is de goedkoopste mogelijkheid, een lokale trein naar een station in Rome en dan verder met bus of metro. Deze treinen rijden niet langs het hoofdtreinstation Termini.  Met deze formule kan je de verplaatsing maken voor  €5,5 + €1 (augustus 2009) maar je moet overstappen en 2 maal een ticket kopen. Een andere mogelijkheid is de Leonardo Da Vinci Express die je rechtstreeks naar het station Termini brengt in 30 minuten en deze kost €11(augustus 2009), een extra bus, tram of metro kost je nog €1. Vanuit Ciampino is het altijd eerst de bus en dan eventueel overstappen op trein, metro of andere bus, en dit doe je tegen de prijs van ongeveer €2,30, je bent wel tussen de 45 en de 60 minuten onderweg naar het station Termini. Het hangt er nu allemaal van af waar je moet zijn in Rome, alle mogelijkheden met de juiste prijs kan je vinden op de webstek http://www.rometoolkit.com/transport/public_transport.htm. Opgelet, er zijn nog andere websteks die deze informatie vermelden, maar niet de huidige prijsindicaties geven. De ATAC webstek www.atac.roma.it is niet de meest gebruiksvriendelijke webstek en heeft niet altijd Engelse informatie. Er zijn wel handige plannetjes beschikbaar. Ook op de officiële toeristische webstek van http://en.turismoroma.it vind je veel info.

Eens in Rome kan je dan met de bus, tram, metro, regionale tram/trein en trein de stad en de wijde omgeving verkennen. In de stad zelf zijn bus, metro en tram een aanrader. Het tramnet is wel maar beperkt en komt niet echt in het centrum, op lijn 8 na. Daarbij komt nog dat ze de tram heel gemakkelijk vervangen door een bus, wegens materieeltekort of werkzaamheden in de omgeving. Ze maken van dit openbaarvervoermiddel geen paradepaardje zoals men dit in Frankrijk kan. De metro is zeker een aanrader voor snelle verplaatsingen. Met de nieuwe metrostellen, dezelfde als de nieuwste in Brussel, de zogenaamde Boa’s, is het comfortabel reizen. Daarnaast wordt er reclame gemaakt voor hun elektrische lijnen. Dit zijn niet onmiddellijk trolleybussen, maar het zijn elektrische busjes op batterijen die voor het centrum kronkelen. Daarnaast bestaat een trolleybuslijn 90 die gedeeltelijk bedraad is en die op de andere plaatsen op batterijen rijdt.

Om je weg goed te vinden in het openbaar vervoer is het aangeraden om op voorhand de plannetjes af te drukken van de metro en de regionale tram/treinlijnen en de tram. Een totaalplan koop je het best in Rome zelf bij het infokantoor van ATAC in het busstation van Termini of in een toeristisch infokantoor in de stad zelf, tegen de prijs van €2,5. Het schematische tramplan is niet gemakkelijk te begrijpen als je de stad nog niet goed kent. Het grote plan geeft wel een goed zicht maar is niet altijd handig.

In principe moet je een ticket kopen vooraleer je opstapt en valideren op de bus, tram of in het metrostation. Je kan je dit ticket op vele plaatsen aanschaffen: aan ticketautomaten in metrostations en aan de belangrijkste busstations, maar ook in Tabacconists, bars en aan kiosken. Het gewone ticket van één reis tegen de prijs van € 1 kan ook gekocht worden op de tram of bus, maar het is niet zeker dat dit altijd kan.

Een standaard kaartje, geldig voor 75 minuten op tram en bus en voor één rit in de metro, kost €1.

Een dagkaart kost € 4 en is onbeperkt geldig voor metro, bus, tram en trein in Rome.

Er bestaat dan ook een 3-dagskaart en een weekkaart.

Het haltebord is vrij groot en de reisweg staat vermeld waar de bus overal stopt, dit kan handige informatie zijn, zeker voor toevallig reizigers. Op de haltepaal zou een dienstregeling kunnen hangen, maar dit is wel zeer sporadisch. Er is het dagnet van 5:30 tot middernacht en nadien het nachtnet dat elke nacht rijdt.

ATAC info kantoor in busstation voor het treinstation Termini

OfficIële webstek ATAC: www.atac.roma.it (alleen Italiaans)

Andere webstek met info: http://www.rometoolkit.com/transport/public_transport.htm (Engelstalig)

Ander info rond Rome en transport:  http://www.rome.info/ (Engelstalig)

Verkoop tickets ook aan de automaten aan de belangrijkste haltes en op de voertuigen.

Webstek toeristische dienst Rome: http://www.turismoroma.it/ (Engelstalig), hier vind je ook de officiële kiosken (onder de naam Tourism Information Points(PIT)) waar het netplan en de passen van het openbaar vervoer verkocht worden.