U bevindt zich > home > nuttige reizigers info buitenland > Amsterdam NL   FR   EN
 

AMSTERDAM

Het Rijksmuseum, het Vincent van Goghmuseum, het Anne Frankhuis, een rondvaart over de grachten, het paleis op de Dam, het diamantmuseum, het tulpenmuseum, het Bijbels museum, het Rembrandthuis, Madame Tussauds, de Heinekenbrouwerij, een van de vele molens die de stad rijk is, het Vondelpark, enz. Amsterdam heeft voor elk wat wils, en is ook te voet goed te verkennen. Wijlen Jacques Brel bezong deze stad en haar bijzondere mentaliteit terecht.

Het stedelijk openbaar vervoer (GVB) is heel behoorlijk, al kan de stiptheid beter, al valt er wel eens een rit gewoon uit en al kan de tram soms de reizigerstoeloop niet aan. In alle metro's, trams en bussen wordt de eerstvolgende halte in het Nederlands en het Engels omgeroepen en op scherm weergegeven. Aardige tramroutes (1, 2 en 5) voeren van Centraal Station (CS) door het voetgangersgebied Leidsestraat. Een elegante route loopt tussen het Leidseplein en het Weesperplein, via Weteringschans (7, 10). Boeiend is de snelle tram 26 naar Ijburg, die van CS door de Piet Heintunnel en langs nieuwbouwwijken rijdt. Leuk is de Stop/Go-bus: die rijdt van CS via de prachtige Prinsengracht tot het Waterlooplein, om de 12 minuten, van 9 tot 17u30. De GVB-uurskaart wordt er aanvaard, ofwel betaalt u 1 euro per rit. Op zondag in het zomerseizoen rijden historische trams uit diverse steden tussen Haarlemmermeerstation, Amstelveen en Bovenkerk (apart tarief).

U reist het best - en zonder zorgen over tariefzones - met een GVB-uurskaart (24, 48, 72 of 96-uurskaart), ook met de nachtbussen en de veren. De door u gekozen tijd gaat in op het moment dat de kaart elektronisch wordt "afgestempeld". De GVB-uurskaart is immers alleen verkrijgbaar als wegwerpchipkaart. Het GVB-kantoor bevindt zich rechtover het CS, links naast het toerismekantoor. U kunt ook de trappen vlak voor het GVB-kantoor aflopen, naar het GVB-infokantoor in het metrostation. U vraagt het best de gratis GVB-Amsterdam Tourist Guide: een handige brochure met lijst van de attracties en hoe u deze het vlotst met het openbaar vervoer bereikt. Bij vertrek van CS kijkt u het best na van welk spoor en van welke zijde (oost of west) de gewenste tram vertrekt: er zijn immers geen vaste perrons per lijn.

Komt u na kantoortijd, dan kunt u uurskaarten kopen aan de automaten in het metrostation CS (kredietkaart wordt aanvaard) of aan boord van tram en bus. In de meeste trams rijdt - in een cabine rechtover de laatste dubbele tramdeur - een zittende conducteur mee. Die verkoopt en controleert kaartjes, roept info om, o.a. over de overstapmogelijkheden en toeristische attracties, en bedeelt ook gratis lijnennetkaarten (netplans). U moet de uurskaart of een los biljet even voor een valideertoestel houden, zowel bij het in- als het uitstappen. "Groen licht'" betekent dat de kaart aanvaard is. De meeste trams en bussen zijn van het volledige lagevloertype. Uitzonderingen zijn sommige oudere trams op lijn 7 en 5 (alleen lage instap aan middendeur). 

Uit België is Amsterdam goed bereikbaar, zowel - nog even - met de klassieke internationale trein ("Amsterdammer") als met hogesnelheidstreinen. Hou rekening met frequente vertraging, zeker bij uw terugreis. Wie in Antwerpen Centraal moet overstappen, houdt het best rekening met een overstaptijd van 15 minuten, totale vertraging wegens gemiste "aansluiting" niet inbegrepen.

Stedelijk openbaar vervoer:   www.gvb.nl   GVB-klantenservice (uit Nederland) 0900 8011

OV-chipkaart:   www.gvb.nl/chipkaart     www.ov-chipkaart.nl

Museumtramlijn Amsterdam EMA:   www.museumtramlijn.org   Amstelveenseweg 264, NL-1075 XV Amsterdam, tel. (uit België) op zondag 00 31 20 673 75 38

Railmusea:   www.railmusea.nl

Toerisme:    www.amsterdamtourist.nl   Amsterdam Toerisme & Congres Bureau, Postbus 3901, NL-1001 AS Amsterdam, tel. (uit België) 00 31 20 551 25 48

Reizigersvereniging:   www.rover.nl

Spoorwegen:   www.nmbs.be     www.ns.nl     www.9292ov.nl   tel. (in Nederland) 0900 9292

Literatuur

J.W.F. BURGEMEESTER, Combino's in Amsterdam. Een nieuwe generatie lagevloertrams voor het Amsterdamse vervoerbedrijf. Europese Bibliotheek, Zaltbommel, 2002   ISBN 90 288 3635 7

Een vlot leesbare toelichting over de techniek achter de nieuwe tram, met veel foto's in leuke stadsomgevingen, ook buiten het bekende stadshart.

(informatie stand augustus 2009)