U bevindt zich > home > nuttige reizigers info buitenland > Duitsland Dresden NL   FR   EN
 

DRESDEN, HET FIRENZE AAN DE ELBE

Dresden heeft de bijnaam "Firenze aan de Elbe" verdiend. Tijdens de treinrit tussen Dresden-Neustadt en Hauptbahnhof krijgt men al vanop de brug over de Elbe een prachtig uitzicht op de historische stadskern. De heropgebouwde Frauenkirche, het barokke Zwingercomplex, het operagebouw (Semperoper), het Residenzschloss, de promenade Brühlsche Terrasse: de toerist weet niet waar het eerst te kijken. De open plekken in de bebouwing, een nare herinnering aan de tweede wereldoorlog, worden stilaan ingevuld door passende eigentijdse architectuur.

Van het Hauptbahnhof naar de stadskern, langs de Prager Strasse in gemoderniseerde naoorlogse stijl, is het 20 minuten gaan. Met tram 8 (bestemming Hellerau) of 9 (Kaditz) vanaf de halte Hauptbahnhof Nord (!) rijdt u tot de vierde halte: Theaterplatz.

Dresden en de regio Oberelbe beschikken over een uitgebreid trein-, tram-, bus- en veeraanbod. In de KundenZentren (Lijnwinkels), o.m. aan het Hauptbahnhof, is het netplan "Linien im Ueberblick" kosteloos beschikbaar, met afbeelding van alle lijnen en haltes van het verkeersverbond, tot in Tsjechië. U bent voordelig uit met een dagkaart, in het bijzonder met de Familientageskarte voor maximum 6 personen (2 ouder dan 14j) of met de Kleingruppenkarte (max. 5 personen). Voor stoomtrein en "Bergbahnen" moet u extra betalen. Voor een mooi panorama is een rit met de "Bergbahnen" aan de raden: de zweeftram (Schwebebahn) Loschwitz - Oberloschwitz of de "Standseilbahn" naar de wijk Weisser Hirsch. Op de Postplatz, nabij de Zwinger, en op een tiental andere knooppunten sluiten trams en bussen 's avonds laat en 's nachts keurig op elkaar aan. Hierop geldt de "Kundengarantie" (klantenwaarborg): lang wachten op de overstaphalte is dus niet aan de orde.

De toegankelijkheid van het stadsnet, uitgebaat door de Dresdner Verkehrsbetriebe (DVB), is behoorlijk: bijna uitsluitend lagevloertrams en -bussen en veel toegankelijke haltes, opgelijst in het kosteloze "Netzplan für Rollstuhlfahrer". De speciale boordsteen, "Dresdner Combibord" geheten, vernauwt de gaping tussen de vloer en het haltetrottoir tot een paar centimeter. In en uit tram en bus met kinderwagen of rolstoel verloopt dus vlot. Individuele begeleiding bij het in- en uitstappen biedt DVB aan van 7 tot 21 uur.

Op verkenning in de regio...

Het Verkehrsverbund Oberelbe (VVO) dekt de ruime regio. Leuke uitstapbestemmingen, vlot met de S-Bahn (stadstrein) bereikbaar:

- Meissen, met de porceleinmanufactuur en heerlijke witte wijn;

- Bad Schandau, met het romantische trammetje van de Kirnitzschtalbahn door het rotsenlandschap van de Sächsische Schweiz, enz.

Ook aardig:

- een bezoek aan het kasteel Moritzburg, bereikbaar met de stoomtrein van Radebeul naar Radeburg (Lössnitzgrundbahn) en met bus 326 en 458 vanaf Dresden-Neustadt;

- het kasteel Pillnitz (bus 83 naar Graupa/Bonnewitz ofwel tram 2 of bus 88 tot Kleinzschachwitz en overstap op de veerdienst);

- de tramrit met de "Kulturlinie" 4 naar Radebeul en Weinböhla.

Het VVO-toerismekantoor verspreidt de brochure "Mobilitätstips für Touristen" evenals bruikbare folders over uitstapjes in het naburige Tsjechië. Koop een Elbe-Labe-Ticket, reis met de Wanderexpress Bohemica en wandel langs gemarkeerde paden. Voor het grensoverschrijdende natuurgebied Sächsiche - Böhmische Schweiz is een folder beschikbaar met een overzichtskaart van de bezienswaardigheden en van de bewegwijzerde wandel- en fietsroutes alsook de dienstregelingen van trein en bus.

Nog tips: reis met de lagevloertrein of de stoomtrein van Heidenau (overstap S-Bahn) naar het Kurort Altenberg, langs de vallei van de Müglitz. Sinds eind 2008 werd ook de stoomtreindienst op smalspoor hervat op de fraaie Weisseritztalbahn tussen Freital-Hainsberg en Dippoldiswalde.

Verkeersverbond: Verkehrsverbund Oberelbe   www.vvo-online.de   InfoHotline 01 80 / 22 66 22 66  

Stadsnet DVB:   www.dvbag.de   + (0) 351 / 8 57 10 11 (2424)   Trachenbergerstrasse 40, D-0129 Dresden

Begeleidingsdienst tram en bus DVB: + (0) 351 / 8 57 26 16   voor personen met een handicap e.a.

Dresdner CombiBord: www.railbeton.de

Bergbahnen Dresden: www.dresdner-bergbahnen.de

Trammuseum: www.strassenbahnmuseum-dresden.de

Stoomtreinen: www.loessnitzgrundbahn.de en www.trr.de Radebeul-Radeburg www.mueglitztalbahn.de Heidenau-Altenberg www.weisseritztalbahn.com Freital-Hainsberg - Dippoldiswalde

Bad Schandau tram Kirnitzschtalbahn: www.ovps.de

Toerisme Dresden: www.dresden.de

Toerisme Oberelbe: www.OberelbeTours.de

Toerisme Sachsen: www.sachsen-tourismus.de en www.saechsische-schweiz.de

Natuurgebied Sächsische - Böhmische Schweiz: www.nationalpark-saechsische-schweiz.de   "Informationsblatt Wander - Fahrpläne Nationalparke" (folder)

Leestips

Walter Fellmann, Sachsen. Dumont, Kunst-Reiseführer, 1997   ISBN  3-7701-4093-1

Fraai geïllustreerde reisgids, uitgeput.

Bernard Schawohl, Von Linientreue und Marktdynamik. Die Geschichte der Dresdner Verkehrsbetriebe nach der Wende. WDS Pertermann-Verlag Dresden, DVB, 2002   ISBN 3-936104-26-3

Von Kutschern und Kondukteuren. Die 125-jährige Geschichte der Strassenbahn zu Dresden. Junius, DVB, 1997   ISBN 3-88506-009-4

Twee mooie beschrijvingen van de ontwikkeling van het stedelijk openbaar vervoer. Te koop in de KundenZentren.

(informatie stand augustus 2009)