U bevindt zich > home > nuttige reizigers info buitenland > Duitsland Grlitz NL   FR   EN
 

OP BEZOEK IN GOERLITZ EN OMGEVING: DE OBERLAUSITZ

Görlitz, voormalige grensstad aan de Neisse, is een bezoekje waard, al was het maar om de goed bewaarde of heropgebouwde homogene Altstadt of het Silezisch museum. Görlitz (ca. 60.000 inwoners) beschikt over een stadstram- en busnet. De trams rijden om de 10 of 20 minuten, de bussen rijden minder vaak. Om het uur gaat een kleine bus richting de Poolse zusterstad Zgorzelec, aan de overzijde van de Neisse. De afstand tussen het station en het stadshart (Demianiplatz) bedraagt ca 1 kilometer. Tramkaartjes koopt u uitsluitend aan automaten, op de halte of op de tram. Het zijn gemoderniseerde trams van Tsjechisch fabrikaat (Tatra), met een hoge vloer. Op vele halten moet u vanop het straatniveau opstappen.

Een mooi panorama biedt de heuvel Landeskrone. Tramlijn 2 (bestemming Biesnitz/Landeskrone) brengt u tot aan de voet van de heuvel. Een forse klim of een toeristentreintje brengt u op de top.

Görlitz is ideaal gelegen voor daguitstapjes naar o.m. Cottbus, Zittau, Bautzen, Polen of Tsjechië (Liberec, Duits: Reichenberg). Vele bestemmingen bereikt u voordelig met de dagkaart van het verkeersverbond Oberlausitz-Niederschlesien ZVON, met de EURO-NEISSE-Tageskarte (in het grensgebied ook geldig in Tsjechië en Polen) of met het Sachsen-Ticket. Het kosteloze ZVON-Liniennetzplan verschaft het overzicht van alle trein-, tram- en buslijnen en vermeldt elke halte; op de keerzijde vindt u handige stadplans.

Leuke stoomtreintjes verbinden Zittau een paar maal daags met het Kurort Oybin en Kurort Jonsdorf, op ca 400 m boven de zeespiegel gelegen in het Zittauer Gebirge. 2 uur volstaan voor ongoefende wandelaars om van het ene naar het andere kuuroord te gaan. Voor de reis met de stoomtrein wordt, aan boord, een forfaitaire toeslag van 4,00 euro (6-14 jaar: 2,00 euro) in rekening gebracht aan wie al een dagkaart op zak heeft.

Heel wat treinen in het ZVON-gebied, ook de stoomtrein, zijn toegankelijk voor personen met een handicap, bij voorkeur na aanmelding 24 uur voor de reis. Info over de toegankelijke ritten en treinstations vindt u in de ZVON-folder "Barrierefrei Reisen". De ZVON verspreidt ook gratis degelijke wandelroutes (4-5 km).

In het station Görlitz vindt u een klein DB-Reisezentrum. Hou rekening met lange filetijden en met oncomfortabele openingstijden. De ZVON-Tageskarte (dagkaart) kost 10,00 euro per persoon; gezinnen en groepen vanaf drie samenreizende personen betalen 20,00 euro voor de "Kleingruppenkarte". In bepaalde gevallen kan de biljettenautomaat in de stationshal een oplossing bieden. Op de door de Ostdeutsche Eisenbahn (ODEG) gereden treindiensten is er een meereizende biljettenautomaat en/of een treinbegeleider die (zonder meerprijs) kaartjes verkoopt. Ook drankjes en snacks worden aan boord aangeboden.

Stadsvervoer Görlitz: www.zvon.de Verkehrsgesellschaft Görlitz GmbH, Zittauer Strasse 71-73, D-02826 Görlitz

Toerisme Görlitz: www.goerlitz.de Treffpunkt Gorlitzinformation, Brüderstrasse 1, D-02826 Görlitz, tel. uit Belgie 00 49 35 81 475 70

Toerisme Zgorzelec: www.zgorzelec.com

Omgeving Zittau: www.zittauergebirge-info.de

Stoomtreinen: www.soeg-zittau.de Bahnhofsstrasse 41, D-02763 Zittau  (tel. uit België 00 49 3583 54 05 40)

Verkeersverbond (Zweckverband Verkehrsverbund Oberlausitz-Niederschlesien): www.zvon.de Rosenstrasse 31, D-0265 Bautzen  tel. info ter plaatse (0800) 9866 4636

Duitse spoorwegen Die Bahn (DB): www.bahn.de/sachsen DB Regio Südost, Hansastrasse 4, D-01097 Dresden  

Ostdeutsche Eisenbahn (ODEG): www.odeg.info Eichenbacher Strasse 1, D-02827 Görlitz  tel. ter plaatse (030) 514 88 88 88

(Informatie stand augustus 2009)