U bevindt zich > home > nuttige reizigers info buitenland > Polen Silezi Polanica Zdroj NL   FR   EN
 

POLEN: KUUROORDEN EN SUDETNGEBERGTE

Het westelijke deel van Zuid-Polen heeft heel wat toeristische troeven. Enkele kleinere plaatsen zijn kuuroorden, bekend voor hun "heilzaam" water, o.m. Polanica Zdroj (Duits: Bad Altheide), langs de rivier Bystrzyca. Diverse bewegwijzerde wandelroutes door de bossen leiden naar de naburige dorpjes, o.m. naar Szczytna (kristalbedrijf en -winkel).

Natuur vindt u in het nationale park van het Tafelgebergte (Park Narodowy Gor Stolowych), te bereiken vanaf de bushalte te Karlow, bereikbaar uit Polanica en uit Kudowa Zdroj. Na 665 treden in de rotsen geniet u van een prachtig panorama vanop het reservaat Szczeliniec Wielki. Een wandelroute voert naar het reservaat Bledne Skaly: in het labyrint in de rotsen zijn er voetgangersdoorgangen van amper 20 cm breed. Verder voert de wandelroute naar het elegante Kudowa Zdroj, nabij de Tsjechische grens.

Liefhebbers van religieuze kunst kunnen terecht in de (voormalige) circerciënzerabdijen, o.m. in Trzebnica, Henrykow en Kamieniec Zabkowicki, en in het Maria-oord Wambierzyce, op 25 km van Klodzko.

Ook de steden zijn een bezoek waard. Bv. Klodzko (Duits: Glatz, 30.000 inwoners), 80 km bezuiden Wroclaw, is een eeuwenoude stad met een mooi stadhuis, een gothische brug, een ondergronds toeristisch circuit en een fort.

Vanuit Wroclaw rijden een zestal niet-klokvaste treinen daags naar dit deel van Silezië. Bezuiden Klodzko verloopt het treinverkeer tergend traag: tot 2 uur voor 35 kilometer. Op de lijn naar Polanica en Kudowa Zdroj rijden aftandse gesleepte treinen, uitsluitend tweede klas; op de lijn naar Bystrzyca Klodzka en Miedzylesie daarentegen rijdt eigentijds lagevloermaterieel. Vele stations zijn verloederd, o.m. Polanica Zdroj. De perrons zijn zeer laag: in- en uitstappen met of zonder bagage kan halsbrekende toeren vergen. Loketten zijn vaak definitief gesloten: u koopt dan kaartjes bij de treinbegeleider. De tarieven zijn laag. Het is raadzaam een print van de treindienstregelingen in het gebied mee te nemen, zeker indien u de vertrektijd van de laatste terugrit met de streekbus niet kent. En in sommige stations hangt de treindienstregeling niet op het perron, maar in de (gesloten) lokettenzaal...

De streekbus (meestal autocars) is heel wat sneller en het rittenaanbod is uitgebreider maar evenmin klokvast. In de meeste gemeenten is er een busstation waar alle bussen passeren. De vertrektijden (odjazdy) zijn er geafficheerd. De toeristische dienst van bv. Polanica Zdroj beschikt over een print van de vertrektijden uit deze gemeente, helaas niet over de tijden voor de terugreis. Let op de vele voetnoten. Op zaterdag en zondag is het streekbusaanbod heel gering. Er zijn gewone en sneldiensten (over lange afstand, bv. naar Wroclaw), met een uiteenlopend, afstandsgebonden tarief. Veelal kan men met de streekbus in een actieradius van ca. 30 km de omgeving verkennen en 's avonds nog terugkeren, bv. een daguitstap van Polanica Zdroj naar Karlow en Kudowa Zdroj. Let wel op de laatste bus terug: uit sommige dorpen gaat die reeds om 15u00, uit andere om 18u00 of 20u00. Kaartjes koopt u bij de busbestuurder, veelal is die het Engels of het Duits niet machtig. De toegankelijkheid is niet goed: vaak stopt de busbestuurder gemakshalve niet aan het aangelegde perron in het busstation, maar gewoon op de rijweg. Passagiers moeten maar zien hoe ze in of uit de autocar stappen. Netplannen, halte-aankondiging en haltebellen zijn onbestaande. Het is raadzaam een goede streekkaart bij de hand te hebben om zich te oriënteren en tijdig bij de bestuurder te gaan staan om aan te geven dat men wenst af te stappen.

Poolse spoorwegen: www.pkp.pl www.hafas.de ook via Belgische webstek www.rail.be

Streekbusvervoer (PKS): www.pks.pl (enkel in het Pools)

Toerisme  Silezië: www.tuyrystyka.dolnyslask.plWybrzeze J. Slowackiego 12-14, P-50 411 Wroclaw  (brochures over de kuuroorden alsook over religieuze kunst)

Religieuze kunst: www.sanktuarium.wambierzyce.pl www.mariasniezna.pl

Toerisme Polanica Zdroj: www.polanica.pl ul. Zdrojowa 13  tel. uit België 00 48 74 868 24 44  info@polanica.pl

Toerisme Kudowa Zdroj: www.kudowa.pl   ul. Zdrojowa 44  tel. uit België 00 48 74 866 13 87  turystyka@kudowa.pl

Toerisme Klodzko:   www.klodzko.pl pl. B. Chrobrego 1, P-57 300 Klodzko

Kaartmateriaal:   www.ppwk.pl

(Informatie stand augustus 2009)