U bevindt zich > home > onbruikbaar geworden trienbiljetten omruilen op het internet NL   FR   EN
 

ONBRUIKBAAR GEWORDEN TREINBILJETTEN "OMRUILEN" OP HET INTERNET?

Voor treinverplaatsingen in België betaalt men losse biljetten tegen afstandstarief, al dan niet met reductie, ofwel een forfaitair tarief (bv. Rail Pass, treinkaart, enz.). Wie zich met (hogesnelheids)treinen naar of in het buitenland verplaatst, ondervindt dat de te betalen prijs meestal op "commerciële" basis wordt berekend, zoals in de luchtvaart gangbaar. Een systeem dat "yield management" wordt genoemd. Des te langer je treinbiljet vooruit gekocht, des te goedkoper. Des te korter voor de afreis gekocht, des te duurder. Zeer voordelige treinbiljetten zijn meestal slechts beperkt beschikbaar en noch terugbetaalbaar noch omruilbaar, zoals bv. de Franse "Prem's". Gevolg: wie onverwacht toch verhinderd is om op de gekozen datum te sporen, verliest de waarde van het vooruit gekochte treinbiljet.

Eigenlijk is dat niet netjes. Dit grillige en ondoorzichtige tariefsysteem lokt vaak onbegrip en ontevredenheid uit. Pientere Fransen hebben er iets op gevonden, aldus de krant Le Monde, in een bijdrage Des sites pour troquer ses billets de trains sur la Toile (26 februari 2009). Gewoon je - voor jezelf onbruikbaar geworden maar nog ongebruikte - treinbiljet, geheel legaal, te koop aanbieden op het internet, tegen een fors lagere prijs dan deze die je zelf betaalde.

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF laat betijen, en waarschuwt alleen uit te kijken voor het eventuele kopen van ongebruikte biljetten tegen persoonsgebonden reductietarief. Volgens de initiatiefnemers lokt deze koopformule vooral jongeren en vrouwen. De verkopers moeten zich (gratis) op de webstek inschrijven. De kopers melden zich via het Internet of telefonisch. Het gaat om bedragen van gemiddeld 30 euro. Het bezorgen van de treinbiljetten aan de kopers gebeurt meestal per brief of gewoon door persoonlijke overhandiging. Het systeem bestaat sinds 2002 en steunt op onderling vertrouwen.

Wie interesse heeft, kan een kijkje nemen:

www.kelbillet.com

http://www.trocdestrains.com