U bevindt zich > home > acties > verslag van excursie Beloeil NL FR EN
 
 

Excursieverslag

BELOEIL EN ATH, HENEGOUWSE PARELS

Op zaterdag 27 juni verkenden enkele REBO'ers de Henegouwse stad Ath (Aat) en het kasteel Beloeil.

Minpunt voor het Aatse treinstation: de zeer lage perrons en de ontbrekende roltrappen. Voor het overige is het mooie stationsgebouw, dat ongeveer 15 jaar geleden werd gerestaureerd, in goede staat. Het busstation, naast het treinstation, is prima ingericht, met halteperrons in zaagtandvorm, zoals o.m. in Oostende (busstation). Dit is in principe uitstekend voor vlot in- en uitstappen. De kwaliteit van de halte-informatie is bedenkelijk: sommige dienstregelingen ontbreken (gelukkig beschikt de NMBS-loketbediende over de accurate businfo!), de jaren geleden opgeheven stadsbuslijn 12 wordt nog steeds vermeld op het overzichtspaneel, de recent ingestelde taalgrensoverschrijdende lijn Ath-Oudenaarde daarentegen wordt niet vermeld, enz. Opvallend is het gebrekkige weekendbussenaanbod. In Wallonië bestaat er immers geen "basismobiliteit" (aanbodsnormen) die iedereen in een woongebied elke dag van de week een aantal busritten waarborgt.

Een stadsverkenning bracht het gezelschap in de kerken Saint-Julien en Saint-Martin en langs de uitstekend gerestaureerde monumenten, zoals de indrukwekkende Burbanttoren. Met dank aan gewezen burgemeester Guy Spitaels, toen hij nog Dieu was en voorzitter van de Parti Socialiste, en er bijgevolg veel middelen naar deze stad vloeiden. Ondanks de oorverdovende drukte van het landbouwersprotest viel het verzorgde middagmaal in de smaak.

Om 14u05 vertrok bus 81A (Ath - Blaton) van exploitant Dujardin naar Beloeil. De halte Beloeil Place is een schoolvoorbeeld van ontoegankelijkheid. De wegbeheerder laat er het stoepparkeren officieel toe, zelfs in de haltezone: een paar medereizigers konden nauwelijks de bus verlaten wegens het grote hoogteverschil tussen busvloer en wegdek. In het kasteel werden wij prima onthaald. Een uitstekend Nederlandstalige gids loodste ons door de diverse vertrekken. Het geschilderde portret van prinses Mouchy gaat de Mona Lisa (in het Louvremuseum te Parijs) achterna: de ogen lijken de toeschouwer immers overal te "volgen". Een rit met het treintje door een deel van het kasteelpark bracht wat afkoeling. Na een deugddoende parkwandeling restte tijd voor het verzenden van ansichtkaartjes en een verfrissende dronk. Om 18u28 ging de laatste (!) busrit van de dag naar Ath, gereden met autocarmaterieel. Zeer comfortabel reizen, op voorwaarde dat je aan boord kunt klauteren... Waarom stopte de busbestuurster niet aan het halteperron van het busstation Ath, maar er net een eind vandaan? Zouden sommige busbestuurders nog niet weten dat het in- en uitstappen comfortabeler en vlotter verloopt pal aan het halteperron?

Zelf op stap naar Beloeil?

Elke vierde zondag van augustus, nu op 23 augustus 2009, is er het grote volksfeest, de Ducasse, met een folkloristische stoet.

Info Ath, Office du Tourisme, rue de Pintamont 18, 7800 Ath, tel. 068 26 51 70, fax 068 26 51 79  office.de.tourisme@ath.be  www.ath.be

Info kasteel Beloeil, tel. 069 68 94 26   info@chateaudebeloeil.com   www.chateaudebeloeil.com  Op deze webstek prachtige foto's die uitnodigen om het kasteel en het park te bezoeken.

Info bussen TEC, tel. 069 89 16 66 (Tournai), 065 38 88 15 (Mons), van maandag tot vrijdag. Aanvraag dienstregelingen kan ook via info.hainaut@tec-wl.be

Treinen: in Ath stoppen treinen die rijden op de spoorlijnen 91 Geraardsbergen - Ath, 92 Ath - Mons en 94 Brussel - Halle - Ath - Moeskroen. Info tel. 02 528 28 28   www.nmbs.be